Amikor túl sokat vársz magadtól

Nemrég volt az oldalon egy idézetes bejegyzésem (amit én írtam), ez így hangzott: “Van, hogy már kiöregszel a bravúrból…hogy ami egyszer ment, arra a szuper teljesítményre még egyszer nem vagy képes. Ezért mondják sokszor, hogy a csúcson kell abbahagyni.”

Igen, napok óta ez motoszkál a fejemben, hogy mégis mi az, amit magamtól elvárok és ehhez képest, mi az amit elvárhatok. Amit tudni kell rólam: 26 éves koromban diagnosztizáltak nálam egy krónikus idegrendszeri betegséget, ami ugyan nem halálos, de a sokféle gyógyszernek, amit szednem kell rá, rengeteg mellékhatása van sajnos.

Ez az egész keresztbe törte a felnőtté válásom küszöbének sikereit. Buktam a közgazdasági diplomát, nagyon sokat híztam a gyógyszerektől, meglassultam, feledékenyebb, otthonülőbb lettem, sajnos nagyon erős dohányos lettem és még sorolhatnám. Veszítettem barátokat is, bár azt mondják, ilyenkor kopnak ki azok, akik nem is számítanak igazán az ember életében.

Nem panaszkodásképpen írom, hanem azért, hogy érthető legyek. Én a mai napig azt vártam el magamtól, hogy olyan legyek, mint a betegségem előtt. De ezt be kell látnom, hogy egyszerűen nem megy. Nem csak külsőleg, de teljesítményben sem.

És talán nem is kellene ezt várnom magamtól…hogyan is várhatnám el?

Egy látását vesztettől sem várjuk el, hogy újra lásson, mint ahogy egy kerekesszékestől sem, hogy újra fusson. Egyszerűen annyit várhatunk tőlük és várhatnak saját maguktól is, hogy tanuljanak meg együtt élni az egészségkárosodásukkal és amellett próbáljanak minél teljesebb életet élni.  Ugyanez vonatkozik rám is: kicsit fogyok, kicsit alakulok, kicsit többet tornáztatom az agyam, kicsit többet mozdulok ki fokozatosan és elfogadom magam, ez a legtöbb, amit megtehetek, és ez így van rendjén.

Egy hete áttértem például a vegán táplálkozásra (korábban vegetáriánus már voltam) és nem célom bevinni a témát a blogra vagy bárkit győzködni, de nekem nagyságrendekkel jobb azóta a közérzetem, lelkiismeretem és elkezdtem fogyni is. Nekem mély meggyőződésem van most már a vegán életmóddal kapcsolatban, és így tudom, hogy képes leszek kitartani.

Ugyanígy az edzést is elkezdtem sok év után, nevetségesnek hangozhat, de parkban, futókörön 15 perc intenzív gyaloglást bírtam első alkalommal. De!Valahol el kell kezdeni. Mégpedig a jelenben. Ha a mostban ennyit bírok, akkor innen kell elindulni és lehet, igenis lehet tovább fejlődni.

Láttam a múltkor egy videót egy Parkinson kóros sportolóról, aki nagyon komolyan űzte a mozgást, sőt kifejlesztett magának különféle technikákat, amelyekkel a két agyféltekéjét jobban össze tudja hangolni.

Én szerencsére nem Parkinson kóros vagyok, de némelyik gyógyszerem okoz ún. másodlagos parkinzonizmust, tehát arra a betegségre jellemző tüneteket.

Példának okáért a múltkor felköszöntöttem egy szép kis bejegyzésben Facebookon a gyerekkori legjobb barátnőmet, 30 éves ismeretségünk alatt, még soha nem mulasztottam el. Majd később telefonon is felhívtam, úgy az igazi. Finoman jelezte, hogy nagyon örül neki, de egészen pontosan 1 hónapot tévedtem a köszöntéssel (ugyanis február helyett januárban tettem). Hát, mit mondjak, kétségbe estem! Ledöbbentem saját magamon, hogy ilyesmit eltévesztek! Na, hasonlókat jelent a ‘másodlagos parkinsonizmus’.

De nincs nagy gond, reményt még soha nem vesztettem, bár halogatni azt szerettem eddig. Viszont: már nem várom magamtól, hogy olyan legyek, mint huszonhat évesen. Hiszen senki nem lehet az, mint 10 évvel ezelőtt. Még ha teljesen egészséges, akkor sem!

Szerintem fontos, hogy reálisan lőjük be a céljainkat, lehet nagyot álmodni, de abban nem hiszek, hogy a határ a csillagos ég. Mindenkinek a saját képességeihez mérten, megfelelő önismerettel kell felállítania magának a céljait és akkor nem lesz csalódás önmagunkban. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: