Esélyek egyenlősége – ismerjük meg embertársainkat

Ha az ember egészségesnek születik, esetleg felnőttkoráig, vagy akár élete végéig az marad, nem is tudja, hogy milyen szerencsés. Általában szintén egészséges (bár nem szeretem ezt a szót használni erre) emberek az ismerősei, családtagjai.

Persze hall történeteket betegségekről, lát alapítványi reklámokat, esetleg valamelyik ismerősének az ismerőséről kap olyan információt, hogy megrokkant.

De lényegében, kívülállóként fogalma sincs róla, hogy ez mit takar, mivel jár.

A többség sajnálkozik, azt gondolják, itt a vége az illető életének és innentől csak vegetál.

PEDIG – és ez a kulcs, – maga a fogyatékosság nem betegség, hanem egy másfajta létállapot, annyi, hogy a fogyatékosság típusától függően kell kialakítani az életvitelt.

Fogyatékosság alatt pedig NEM szellemi fogyatékosságot kell első sorban érteni: fogyatékosság lehet érzékszervi (látás, hallás), mozgásszervi, pszichés-pszichoszociális, mely lehet születéskori vagy később szerzett.

Hogy milyen például egy vak ember? Elmondhatom, hogy ugyanolyan, mint BÁRKI más, ugyanolyan jó képességű, okos, értelmes ember, ugyanolyan érzésekkel, vágyakkal, mint bármely “egészséges” társa. Ha megfelelő közegben nő fel, akkor képes lehet bármire, egyetemi diplomát szerezni, szellemi munkát végezni, családot alapítani stb. Ugyanígy egy siket is, egy kerekesszékes is.

És ott vannak az idegrendszeri betegek, az enyhe autisták vagy egyéb, pszichés betegséggel (pl. bipoláris zavar) rendelkezők. Van, akiről elsőre nem is mondanád meg, hogy bármilyen betegséggel küzd.

Vannak már szép törvények, melyek biztosítják az egyenlő bánásmódot, azonban a társadalom még mindig gyerekcipőben jár a témában. Abban, hogy elfogadóbb legyen, hogy kicsit ő is alakítsa úgy magát (lásd közlekedés), hogy az a fogyatékkal élőknek is élhető legyen. Pici segítségek ezek, melyek a mindent jelenthetik, az önálló élet lehetőségét egy fogyatékossággal élőnek.

Legyünk elfogadóak, legyünk empatikusak és gondoljunk néhanapján bele, hogy sajnos mi is bármikor szenvedhetünk olyan sérülést vagy betegséget, mely miatt ebbe a kategóriába sorolódunk. És ettől még nem ér véget az életünk, csak egy másfajta kezdődik!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com. , Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑

%d blogger ezt kedveli: